...czyli sekret na idealnie puszyste ciasto typu naleśnikowego.
Witam serdecznie !
Wiosna wreszcie dociera do nas, a z nią różnego rodzaju nowalijki no i oczywiście pierwsze owoce sezonowe.
Nawet truskawki już się pojawiły na straganach, 1 kg. można kupić za 9-12 zł, ale myślę, że nie warto głównie z uwagi na zdrowie. Czerwone, duże, lśniące owoce kryją w sobie składniki chemiczne o których pewnie rzadko kto z nas słyszał. Bądźmy więc cierpliwi i zaczekajmy aż pojawią się na polskich grządkach, a zaraz po nich przyjdą drobniutkie poziomki czy czarne ostrężyny, a kolejno leśne jagody.
Moralitet wygłoszony więc przejdźmy do konkretów !
Wszystkie owoce, o których wspomniałam idealnie pasują do puszystych pancakes, czyli lekko zmodyfikowanych naleśników.
Potrzebne Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- nasionka z laski wanilii lub 1 op. cukru waniliowego
(najlepiej takiego z prawdziwą wanilią)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Dodatki :
- świeże owoce, syropy owocowe, zasmażane jagody, bita śmietana i wszystko to, na co w danym momencie mamy ochotę
Przygotowanie:
Żółtka ubijamy rózgą lub mikserem z kefirem, olejem i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z resztą składników (proszek, soda, cukier...). Białka ubijamy osobno na sztywną pianę i delikatnie łączymy ciasto z pianą. Smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni do zarumienienia placków.
Latem najbardziej smakują ze świeżymi owocami, a zimą z zasmażanymi jagodami.
Smacznego,
SWS
1 komentarze:
Naprawdę doskonale puszyste te pankejki.
Chętnie bym się skusiła!
Podobnie jak na truskawki, które MUSIAŁAM kupić.
Tyle wystarczy.
Teraz czekać do tych polskich, prawdziwych. Najlepszych.
Pozdrawiam! :)
Prześlij komentarz