Suma Wszystkich Smaków

4 lutego 2010

CALDO VERDE

Zielono się zrobiło u nas! Po mojo verde teraz caldo verde - zielony rosół - czyli z Kanarów prosto do Portugalii! Zapraszamy do degustacji najpopularniejszej zupy tego kraju! Caldo verde serwuje się tutaj w restauracjach i kafejkach (pastelarias) bardzo często. Zauważyłam, że zwłaszcza w piątki pojawia się ze zdwojoną siłą i często urasta do rangi zupy dnia. Nie może go zabraknąć na wielkich imprezach! Zupkę zwykle podaje się po północy, albo nawet nad ranem. Zielona zupa dodaje sił i jest bardzo prosta w przygotowaniu!


Zieloną zupę robi się z kapusty galicyjskiej bardzo drobno poszatkowanej. W Portugalii można dostać pokrojoną już odpowiednio kapustę na caldo verde. W jej skład wchodzą jeszcze ziemniaki i chouriço czyli tutejsza kiełbasa. Mówi się, że na talerzu musi pływać chociaż jeden plasterek! To podstawowe składniki caldo verde. Zupkę można urozmaicić innymi warzywami. 

Ja ją przygotowuję tak i wychodzi boska:

Będziemy potrzebować (na duży gar zupy*):

- około 1,5 kg kapusty galicyjskiej
- chouriço
- około 1,5 kg ziemniaków
- jedną dużą cebulę
- 2-3 ząbki czosnku
- odrobinę oliwy z oliwek
- sól i pieprz

Warzywa - ziemniaki, cebulę, czosnek - obieramy i kroimy w drobną kostkę, zalewamy wodą i gotujemy. Można dodać kawałek kiełbasy aby wywar nabrał smaku. Kiedy będą miękkie wyjmujemy chouriço i warzywa miksujemy. Następnie dodajemy kapustę galicyjską, doprawiamy oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Gotujemy aż do momentu kiedy kapusta zrobi się miękka Serwować z pokrojonym w plasterki chouriço


MZ - masz pomysł jak przygotować polskie caldo verde? Świetnie poradziłaś sobie z sopa alentejana, może i zieloną zupę uda Ci się też przygotować...


*Proporcje mogą ulec zmianie i podane są na oko. Zupka ma być gęsta i pożywna. A najlepiej jak na talerzu będzie pływało dużo kiełbaski!


4 komentarze:

Agata pisze...

Jadłam ją w Portugalii i przyznaję, że po pierwsze można ją dostać "wszędzie", a po drugie jest pyszna!:)

MZ pisze...

Nie słyszałam o takiej kapuście, tak ze zdjęcia, to jej liście przypominają mi bardziej sałatę, są raczej delikatne i cienkie (liście kapusty włoskiej czy zwykłej słodkiej są grube i twarde...)
Tak żeby zastąpić, to kierując się wyglądem tej poszatkowanej kapusty, pierwsze o czym pomyślałam to szpinak...
Inny smak, ale jadłam kiedyś zupę szpinakową w Czechach i była bardzo smaczna
Ariadno, proszę napisz coś o liściach tej kapusty i jej smaku i wtedy jeszcze pomyślę, a może ktoś z Czytelników ma pomysł..?

Ariadna pisze...

MZ - kapustka wygląda tak:
http://en.wikipedia.org/wiki/Collard_greens

podobno można ją zastąpić kapustą rzymską, która wygląda tak: http://pl.wikipedia.org/wiki/Burak_li%C5%9Bciowy

Szpinak, ma charakterystyczny smak i zmieni trochę potrawę, ale dlaczego nie spróbować! Pozdawiam!

MZ pisze...

Okazalo sie, ze kapuste o ktorej mowa, mozna zakupic w Makro :)

 

Kto jest z nami...