Suma Wszystkich Smaków

17 stycznia 2010

PAPAS ARRUGADAS

 ...czyli jak jedzą ziemniaki na Kanarach.


Witam serdecznie!
Wczoraj zrobiłam mały wstęp na temat kanaryjskich klimatów i smaków.
Dzisiaj chciałabym pociągnąć dalej ten temat, bo jest o czym pisać.
Skoro już wiadomo jak przygotować mojo rojo, to teraz coś, do czego warto go zaserwować, a mianowicie papas arrugadas (w dokładnym tłumaczeniu : pomarszczone ziemniaczki, w języku hiszpańskim słowo arruga = zmarszczka).
Coś niezwykle prostego, ale zarazem bardzo smacznego i wyrazistego w smaku i aromatach.
Do przygotowania papas najlepiej byłoby użyć młodych, małych ziemniaczków, ale ponieważ nie mamy na nie sezonu, warto zaopatrzyć się w ziemniaki z ekologicznej uprawy, lub (do czego jednak nie powinnam namawiać) ziemniaki z importu (na rynku jest już duży wybór kartofli różnych odmian i pewnie można natrafić na młode, zagraniczne).
Nie wspomniałam jeszcze, że papas arrugadas to ziemniaki w mundurkach , tradycyjne jedzone ze skórką, stąd taki nacisk na jakość produktu.

Potrzebne składniki:

-1 kg średnich lub małych ziemniaków w podobnym rozmiarze (takie ziemniaki powinny się równo gotować)
-1 cytryna
-3 łyżki grubej soli morskiej

Przygotowanie:


Ziemniaki dokładnie myjemy (najlepiej szczoteczką), a następnie płuczemy pod bieżącą wodą  i umieszczamy w garnku. Wciskamy do nich sok z 1/2 cytryny, wlewamy zimną wodę i wrzucamy wyciśniętą połówkę owocu (odda jeszcze aromat).
Ziemniaki z cytryną odstawiamy na ok. 30 minut, a następnie wylewamy cytrynową wodę i zalewamy świeżą (już bez dodatku cytryny), tak aby woda nie zakryła całkowicie ziemniaków.
Dodajemy sól morską, mieszamy i stawiamy na gaz. W zależności od gatunku, ziemniaki gotujemy od 20 (młode) do 40 minut, kontrolując poziom wody (w razie konieczności można dolać wrzątek, pamiętajmy o tym, aby do gotujących ziemniaków nie dolewać zimnej wody - ziemniaki mogą  wtedy zrobić się twarde ).
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, kropimy pozostałym sokiem z cytryny i stawiamy do osuszenia jeszcze na gaz, do momentu, aż skórka będzie pomarszczona (ziemniaki obracamy, aby równomiernie się przypiekły.

Gotowe!

Papas arrugadas podajemy z mojo jako przystawkę lub dodatek do mięs czy ryb, ale mogą stanowić też dobrą, aromatyczną kolację.



Smacznego,




SWS

1 komentarze:

ARc'chie pisze...

Ja jeszcze dodaję liść laurowy.

 

Kto jest z nami...