Suma Wszystkich Smaków

27 grudnia 2009

PIERNIK NA PIWIE

Święta, Święta i po Świętach...


A na Święta warto przygotować piernik, bo ten spokojnie może leżakować sobie w chłodzie aż do Nowego Roku.
Na Świątecznych stołach panuje zazwyczaj przepych, więc 1 piernik mniej nie zrobi różnicy, a będzie jak znalazł po Sylwestrowej Nocy.
Piernik, a może raczej piwosz bo na piwie, a w zasadzie może by tak miodownik, jak go niektórzy nazywają, bo i dużo miodu się w nim doszukamy...
Może nazewnictwo zależy od regionu... postaram się przeprowadzić małą ankietę, jeżeli ktoś z Naszych Czytelników ma pomysł na odróżnienie tych 3 nazw, to serdecznie zapraszamy do podzielenia się z nami swoimi spostrzeżeniami.

A teraz lista składników do przygotowania ciasta:

-15 dag.margaryny lub masła
-30 dag. cukru pudru
-30 dag. miodu
-70 dag. mąki tortowej
-6 jajek
-1 szklanka ciemnego piwa PORTER
-1,5 torebki przyprawy do pierników
-1 łyżka sody oczyszczanej
-1 szklanka posiekanych bakalii (migdały, rodzynki, orzechy)
-50 dag. powideł śliwkowych i czekolada do polewy lub gotowa polewa

Jak przygotować ciasto:


Margarynę/masło należy utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami (najlepiej mikserem).
Dodać 30 dag. rozpuszczonego, wystudzonego miodu (ja użyłam ciemnego, gryczanego);
Następnie dwie łyżki cukru kryształu upalić na karmel na patelni z dodatkiem 1 łyżki wody i rozprowadzić ze szklanką piwa, całość wystudzić;
Do utartej masy maślano-cukrowo-miodowej dodawać stopniowo mąkę, przyprawy do piernika i wystudzoną mieszankę piwa.
Na koniec dodać bakalie i pianę z białek.Piec ok 50-60 min w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni.
Po upieczeniu, piernik można przełożyć powidłami albo oblać polewą czekoladową (można też zrobić i jedno i drugie, to wersja dla łasuchów, a można nie robić nic więcej prócz upieczenia ciasta : wersja minimalistyczna).
Smacznego,
SWS

0 komentarze:

 

Kto jest z nami...