Suma Wszystkich Smaków

12 października 2009

Pstrąg z pieca




Witam,

W środę, jak już wspominała Ariadna, spadnie śnieg !!!!!!! To chyba jakieś anomalia, a jaka prognoza dla Portugalii?

No i rzeczywiście chłodnawo jakoś robi się w domach, kiepsko się człek czuje, zjadłby coś dobrego, wypił kielicha, a jak już wszystkim dobrze wiadomo rybka lubi pływać :)
I to nie jakaś panga z chińskich ścieków tylko polski pstrąg (oczywiście najlepiej z ekologicznych stawów, no ale to już chyba wyżej podniesiona poprzeczka).
Więc i dziś proponuję napalić w piecu i przygotować pstrąga w ziołach;
Tym bardziej, że z uwagi na zbliżającą się aurę, o grillu tymczasowo możemy zapomnieć.
Przygotowanie jest proste, a danie na talerzu ląduje dość szybko, dzięki temu, że mięsko rybki szybko się piecze.

Serwując to danie, powinno się przewidzieć 1 pstrąga na 1 osobę i proszę nie oszczędzać na gościach, bo jak zaczniemy dzielić pstrąga na pół to cały efekt zniknie.

Lista zakupów

- pstrągi całe patroszone (3 szt)
- oliwa z oliwek lub masło
- tymianek świeży, najlepiej odmiana cytrynowa (lub zwykły tymianek z torebki)
- pęczek natki pietruszki
- świeży rozmaryn
- czosnek
- 1 cytryna dobrze wyparzona
- ewentualnie trawa cytrynowa suszona, jeżeli uda nam się ją kupić (Przyprawy Świata, sklepy ze zdrową żywnością)
- sól
- pieprz
- ewentualnie mieszanka Ziół Małgosi

- folia aluminiowa

Przygotowanie :

Ryby dobrze myjemy, osuszamy najlepiej papierowym ręcznikiem,wnętrze ryb doprawiamy solą i pieprzem, wykładamy płatkami czosnku (lub smarujemy tartym czosnkiem), Kropimy lekko sokiem z cytryny, umieszczamy wewnątrz pstrąga gałązki ziół i kilka gałązek pietruszki zielonej,



Kropimy wnętrze pstrąga oliwą i każdą rybkę umieszczamy w rynience uformowanej z folii aluminiowej (inaczej mówiąc owijamy każdą rybę z osobna, tak aby folia nie była zamknięta ).


Przygotowane rybki szybko się upieką, a nie ugotują, jak dzieję się to w przypadku, gdy ryba jest szczelnie zamknięta w folii.
Taki sposób pieczenia powoduje też, że łatwiej odchodzi skóra, kiedy pstrąg jest już podawany na talerzach.
Czas pieczenia : ok. 25 min. na sam koniec mile widziana opcja grill od góry (ostatnie 5 min.)
Przy oprawianiu ryb, często słyszy się o ścieraniu łuski tarką, w przypadku pieczonego pstrąga nie jest to zupełnie potrzebne, ponieważ skórę i tak odkładamy.
Pieczonego pstrąga możemy podać z pieczonymi ziemniakami(jak do Ceviche) oraz sałatą, frytkami itp.
Rybę przed samą degustacją kropimy świeżym sokiem z cytryny.
Gałązek ziół i pietruszki nie spożywamy :)!

Smacznego.

SWS

1 komentarze:

Ariadna pisze...

zrobiłaś mi ochotę na pstrąga! Dzięki za przepis!

 

Kto jest z nami...