Suma Wszystkich Smaków

16 lutego 2009

Chiński sos słodko-kwaśny




Składniki konieczne do przygotowania

-koncentrat pomidorowy
-1/2 szklanki białego wina
-1/2 szklanki bulionu /z kostki lub wegetariański/
-2 łyżki mąki kukurydzianej /skrobia kukurydziana/
-czosnek
-imbir
-cebula
-oliwa
-pieprz
-sól
-ocet winny


Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną drobno cebulkę, posiekany w słupki /paseczki/ imbir /ok ½ korzenia/, wyciśnięty czosnek.

Kiedy warzywa się lekko zrumienią, dolewamy bulion, część wina, podgrzewamy, dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego, całość mieszamy i podgrzewamy, mąkę kukurydzianą mieszamy z pozostałym winem i dolewamy do sosu, mąka ułatwi nam uzyskanie odpowiedniej konsystencji /jeżeli sos okazałby sie zbyt rzadki należy dodać mąki/.

Doprawiamy solą, pieprzem i octem do smaku, jeżeli chcemy zaostrzyć smak dodajemy paprykę ostrą.

Sos idealnie nadaje się do mięsa, makaronu sojowego oraz warzyw z patelni.

Smacznego

2 komentarze:

Ariadna pisze...

fajny pomysl z sosikami! na 100% wyprobuje!

zaniedbalam sie troche kulinarnie i blogowo! trzeba nadrobic! buziaki!

MZ pisze...

Czesc, no wreszcie sie pojawiasz Ariadno,

Jutro tlusty czwartek u nas, a jak w Portugalii?? Macie cos karnawalowego na ostatki ??
Buziaki

 

Kto jest z nami...